1. Drink voldoende. De dikke darm onttrekt vocht uit je ontlasting; hoe meer je drinkt, hoe zachter je ontlasting kan blijven.
  2. Probeer zoveel mogelijk je toiletritme van thuis aan te houden.
  3. Zet je over je schroom voor een ander toilet heen. Neem eventueel wc-brildoekjes mee, hoesjes die je op de bril legt.
  4. Neem eventueel schoonmaakdoekjes mee om de wc-bril schoon te maken. (Wel daarna in de prullenbak gooien!)
  5. Ontspan. Je ontlasting komt alleen als je je ontspant, en dat kan soms even duren. Neem dus de tijd voor je toiletbezoek.
  6. Gebruik de bekkenkanteling om je darmen te activeren. Kantel naar voren (holle rug) en adem in, kantel naar achteren en adem uit. Doe dit maximaal tien keer. Komt de ontlasting dan niet, blijf dan met een ronde rug zitten en blijf naar je buik ademen. Probeer het na een tijdje nog een keer. (Bekijk ook de tweede gratis video, vul hiernaast je naam en e-mailadres in.)
  7. Als je voelt dat de ontlasting eraan komt, blijf dan met een ronde rug zitten. Adem rustig naar je buik. Op de uitademing kun je lichtjes mee duwen om de ontlasting de goede kant op te krijgen.
  8. Nooit persen (d.w.z. op je inademing duwen) om je ontlasting eruit te krijgen! Dit wekt aambeien en verzakkingen in de hand.
  9. Eet voldoende vezels. Je kunt hier een vezellijst vinden.
  10. Relativeer die bacteriën op de wc-bril; een vaatdoekje schijnt vele malen meer bacteriën te bevatten…

Fijne vakantie!

Obstipatie op vakantie: 10 tips die je zeker gaan helpen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *