Workout with exercise balls during and after pregnancy

Bekkenbodemklachten/ incontinentieklachten

Het begint vaak met een ‘klein ongemak’. Je verliest een paar druppels urine. Gewoon als je lacht, iets optilt, tijdens het hoesten of terwijl je aan het sporten bent. Door het ongewild verlies van urine kan je je onzeker gaan voelen. Misschien ga je wat minder vaak de deur uit of stop jemet sporten. Dat is begrijpelijk, maar eigenlijk niet nodig. Hoewel de meeste mensen niet gemakkelijk over incontinentie praten, is het vaak heel goed te behandelen. De oefentherapeut kan in deze zeker wat voor je betekenen.

Urine-incontinentie

Urine-incontinentie is het ongewild verliezen van urine of het onvermogen om urine op te houden. De hoeveelheid urineverlies kan bij iedereen verschillen. Ongeveer 40% van de vrouwen en 10% van de mannen in Nederland krijgt te maken met urine-incontinentie, meestal is dit tijdens of na een zwangerschap, na de overgang of na een prostaatprobleem.
Er zijn verschillende vormen. De belangrijkste zijn inspanningsincontinentie en aandrangincontinentie.

Inspanningsincontinentie wordt ook wel stressincontinentie genoemd. Door verslapping van de bekkenbodemspieren kan ongewild urineverlies optreden bij inspanning, zoals hoesten, lachen, tillen of sporten. Door de angst om urine te verliezen ben je geneigd steeds vaker naar het toilet te gaan. Aandrangincontinentie wordt ook wel urge-incontinentie genoemd, (naar het Engelse urge dat aandrang betekent). Hierbij voel je vaker aandrang tot plassen door een verhoogde prikkelbaarheid van de blaas. Ga je vaker naar het toilet, dan went de blaas aan steeds minder vulling. Je krijgt steeds sneller het gevoel dat je moet plassen.

Vicieuze cirkel

De klachten kunnen je dagelijkse leven gaan beïnvloeden, tijdens het werk, huishoudelijke activiteiten, sport, het sociale leven en het seksleven. Mensen die last hebben van ongewild urineverlies voelen zich vaak onzeker, schamen zich en praten er liever niet over. Ze belanden in een vicieuze cirkel, waardoor ze niet meer optimaal kunnen functioneren. De oefentherapeut kan helpen een dergelijke situatie te doorbreken of te voorkomen.

Behandeling op maat

De oefentherapeut geeft je informatie over de werking van de blaas en de bekkenbodemspieren. Je leert begrijpen waarom je urine verliest. De oefentherapeut begeleidt en traint je vervolgens je bekkenbodemspieren bewust te voelen, door deze aan te spannen of juist te ontspannen. De oefentherapeut adviseert je over een gunstige toilethouding, de juiste plastechniek, het beheersen van de plasreflex en het afleren van de gewoonteplas. Hiermee kan je adequaat reageren op je klacht, zodat deze vermindert of zelfs verdwijnt.

Bewezen effectief

Het is belangrijk dat je je bewust bent en blijft van spanning en ontspanning van uw bekkenbodemspieren. Oefeningen sluiten daarom zoveel mogelijk aan op uw persoonlijke situatie. Oefeningen en houdings- en bewegingsadviezen die je krijgt, zijn gemakkelijk te integreren in de dagelijkse activiteiten, thuis en op het werk. Deze aanpak maakt de behandeling niet alleen laagdrempelig, maar ook effectief.

Enkele algemene tips;
– Ga ontspannen op je rug liggen. Controleer of je buik ontspannen is. Probeer te voelen of de bekkenbodem eveneens ontspannen is. Hoe is dit in het dagelijks leven bij diverse activiteiten? Zittend in een stoel? Op de fiets?
– Span de bekkenbodem op een uitademing rustig aan, laat deze vervolgens op een inademing weer los. En los. En los… Herhaal dit een aantal keer.
– Neem voor meer tips en adviezen vrijblijvend contact op.

Graag kijk ik samen met je wat oefentherapie voor je klachten kan betekenen. Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kan je u contact opnemen via telefoonnummer 06-19531302, via het contactformulier of via info@oefentherapieapeldoorn.nl

Folder incontinentieklachten

Indien je liever eerst online kijkt wat wij als oefentherapeuten voor je kunnen betekenen, kijk dan eens op de site van jouwbekkentherapeut.nl. Collega Yildiz heeft 4 gratis online trainingsvideo’s gemaakt over de bekkenbodem. Klik op het logo hieronder om naar deze site te gaan.

Jouw-Bekkentherapeut-definitief-logo-1