Workout with exercise balls during and after pregnancy

Waar de zwangerschap een grote invloed heeft op het lichaam, ontstaan er rondom de bevalling opnieuw allerlei hormonale veranderingen die een grote impact hebben op het lichaam. Een groot deel van de klachten die tijdens de zwangerschap ervaren worden, verdwijnen na de bevalling.

Ondanks dit gegeven, zijn er ook vrouwen die na de bevalling nog klachten ervaren. Denk hierbij aan klachten in lage rug en bekkengebied of incontinentieklachten. Deze klachten zijn geen uitzondering. Blijf er dan ook niet mee rondlopen, maar vraag om hulp. Vaak zijn deze klachten goed te behandelen.

Kraambed

Tijdens de kraambed komt er veel op je af, er is een kraamverzorgster aanwezig in huis, de verloskundige komt de gebruikelijke controles doen en mogelijk zijn er nog meer mensen die even willen komen kijken of een aantal controles willen doen. De taak van de oefentherapeut is om op dat moment op de achtergrond te blijven, onze controles komen later. Maar…ervaar je de eerste dagen of weken wel klachten of twijfel je? Neem dan contact op en dan komen we graag bij je langs om even te kijken of we je tips en adviezen kunnen geven. Vraag eventueel advies aan je verloskundige of ze denkt dat we wat voor je kunnen betekenen.

Nacontrole

Een aantal weken na de bevalling zal de oefentherapeut een nacontrole met je plannen. Tijdens deze controle wordt er gekeken naar de balans van het bekken, de buikwand en de conditie van de bekkenbodem. Afhankelijk van eventuele klachten zullen er meer controles plaatsvinden. Daarna zal in overleg gekeken worden of de behandelingen een vervolg zouden moeten krijgen of dat de behandeling afgerond kan worden. Indien de behandeling voortgezet gaat worden, zal worden geleerd om efficiënt te bewegen en de juiste spieren aan te spannen, waardoor de stabiliteit van het bekken verbetert. Je leert die stabiliteit in je dagelijkse activiteiten toe te passen.

Klachten tijdens vrijen

Het is niet ongebruikelijk dat het vrijen na de bevalling niet prettig of ongemakkelijk is. Vrouwen kunnen pijnklachten ervaren in het bekkengebied of de bekkenbodem of napijn na het vrijen. Vaak ligt de oorzaak hiervan in de spanning van de bekkenbodem. Deze klachten zijn vaak niet ernstig, maar zijn vaak wel heel vervelend. Twijfel je of dit voor jou van toepassing is? Graag kijk ik met je wat ik voor je kan betekenen.

Later klachten?

Mocht je niet direct na de bevalling klachten hebben, maar treden deze alsnog later op? Aarzel ook dan niet om contact op te nemen.

Dat kan via telefoonnummer 06-19531302, via het contactformulier op de website of via info@oefentherapieapeldoorn.nl