Oefentherapie (cesartherapie of mensendiecktherapie) is een paramedische behandelmethode die zich richt op de behandeling en voorkoming van klachten die het gevolg zijn van een onjuist houdings- en bewegingspatroon, al dan niet veroorzaakt door een bepaalde afwijking of ziekte. Er wordt in de therapie vanuit gegaan dat klachten ontstaan door een oorzaak. Deze oorzaak wordt opgezocht en behandeld. Je leert wat u zélf kunt doen om klachten te verminderen en te voorkomen. Er is veel aandacht voor bewustwording, hóé je beweegt en welke invloed dit heeft op jouw klachten. Je leert dus anders en beter bewegen en ontvangt oefeningen die gemakkelijk in het dagelijks leven toe kunnen worden gepast. Een goede uitleg over de oorzaak is van belang om inzicht te krijgen over je klachten. Zo word je je pijn de baas!

Naast dat er aandacht is voor hóé iemand beweegt, kijken we ook naar de voorwaarden voor bewegen. Zo kijken we o.a. naar de bekkenstand, de beweeglijkheid en voorkeurspatroon van de rug en spierspanning. Hierin passen we ook handelingen, zoals massages en mobilisaties, toe.

Bekkenoefentherapie

Bekkenoefentherapie is een specialisatie binnen de oefentherapie, die zich richt op het behandelen van mensen met gezondheidsproblemen in de bekkenregio. De bekkenregio is het gebied van de lage rug, het stuitje, de billen, de liezen, het schaambeen, de bekkenbodem en het gebied rondom de heupen. Pijnklachten in het bekkengebied kunnen ontstaan tijdens of na een zwangerschap, tijdens of na een bevalling, te zware handelingen, een val, maar ook door langdurig een verkeerde houding aan te nemen. Wanneer de bekkenbodemfunctie verstoord is, heeft dit invloed op het plassen, de ontlasting en bij geslachtsgemeenschap.

Verschil bekkenoefentherapie en bekkenfysiotherapie

Wat is het verschil tussen een bekkenoefentherapeut en een bekkenfysiotherapeut? Het is een veelgestelde vraag.

Een bekkenoefentherapeut, wat ik ben, heeft als eerste oefentherapie Cesar/Mensendieck gestudeerd. Dit is -net als fysiotherapie- een 4jarige HBO-opleiding. Daarna is er een specialisatie gevolgd tot bekkenoefentherapeut. Een bekkenfysiotherapeut heeft eerst fysiotherapie gestudeerd en daarna de master bekkenfysiotherapie gevolgd.

Het verschil tussen een algemeen oefentherapeut Cesar/Mensendieck en een algemeen fysiotherapeut is groter dan tussen een bekkenoefentherapeut en een bekkenfysiotherapeut. Een oefentherapeut kijkt naar de mens in het geheel en naar de activiteiten in het dagelijks leven. Wij zullen proberen te achterhalen waar de klacht vandaan komt. Wij betrekken de houding en het bewegingsgedrag. Je zult anders gaan leren bewegen en bewust worden gemaakt van hóé je beweegt. De kans dat de klacht dan terugkomt, is minimaal. Er wordt namelijk gewerkt aan preventie. Wij zoomen dus in het algemeen meer uit, waar een fysiotherapeut meer inzoomt. Een fysiotherapeut richt zich vooral op de klacht zelf en het oplossen daarvan.

Zoals net al gezegd, is het verschil tussen een bekkenoefentherapeut en bekkenfysiotherapeut kleiner. Als bekkenoefentherapeut blijven we echter altijd naar het geheel kijken met het bekken als centraal punt. Het grootste verschil is terug te brengen naar de bekkenbodem. Als bekkenoefentherapeut mag ik niet inwendig handelen. Een bekkenfysiotherapeut mag dit wel. Dit kan soms gewenst zijn, bijvoorbeeld bij een gespannen bekkenbodem. Indien nodig zal ik dan, in overleg met je, doorverwijzen naar een bekkenfysiotherapeut.